Mikä mättää vanhusten hoidossa.
Märissä vaipoissa makaavia vanhuksia, väliin jätettyjä asukkaiden päiväkahveja, ylipitkiä taukoja ja Facebookin käyttöä työajalla. Vanhustenhoidossa olisi paljon tehostettavaa, sanovat hoitajat. Useissa kunnallisissa hoivakodeissa kiire on hoitajien mielestä usein tekaistua ja töitä laiminlyödään toistuvasti. Lukuisissa vanhustenhoitoyksiköissä eri puolilla Suomea työskennelleet hoitajat Minna Heiskanen ja Maaret Rantapelkonen jakavat Suomen lähi- ja perushoitajien liiton huolen siitä, että tällä hetkellä hoidon laatu ei ole Suomessa sellainen, joka tukisi ikääntyneen kuntoutusta. Syistä he ovat kuitenkin täysin eri mieltä.
– Hoitajat menevät jatkuvasti kiireen taakse, vaikka joissain paikoissa heillä on kahdeksan tunnin työvuorossa aikaa istua tauoilla jopa kaksi ja puoli tuntia. Olen itse kellosta katsonut, sanoo sairaanhoitajaksi valmistuva ja nykyisin lähihoitajana työskentelevä Heiskanen.
Vanhusten pitkiksi venyvät yöpaastot ovat Heiskasen ja Rantapelkosen mukaan yksi alan epäkohdista, jotka olisi korjattavissa maalaisjärjellä. He puhuvat hoitajien laitostumisesta asukkaiden mukana.
– Yöhoitaja voisi saattaa nukkumaan pidempään valvovat ja vastaavasti auttaa aamutoimissa aamuvirkkuja. Ei kaikkien vanhusten tarvitse noudattaa hoitoyksikön aikatauluja kellontarkasti – kuten ei monissa yksityisissä hoivakodeissa tehdäkään, he kertovat.
Haastateltujen hoitajien mukaan ylipitkät tauot ja hoitotehtävien laiminlyönti koskettavat erityisesti kunnallisia hoitoyksiköitä, joissa työkulttuuri on usein löysää.
– Mitä suurempi yksikkö, sen enemmän hoitajat luottavat toisten tekemisiin ja siirtelevät vastuuta, sanoo Heiskanen, jonka mukaan ongelmia on myös isoissa yksityisissä ketjuissa.
Hoitajien kokemuksen mukaan yksityisissä pienissä hoivakodeissa viidentoista vanhuksen hoidosta saattaa selvitä kahden vuorossa olevan hoitajan turvin, kun kunnallisella puolella sama määrä hoitajia voi olla kymmenelle asukkaalle.
– Silti yksityisessä tarjottu hoito on usein laadukkaampaa, sanoo Rantapelkonen.
Hän muistelee tapausta, jossa yksikön vammais- ja vanhuspuolen asukkaat olivat sisällä ja osa avun tarpeessa, kun yksikön vuorossa olleesta viidestä hoitajasta neljä näkyi olevan ulkona tupakalla – kiellosta huolimatta.
– Tapaus johti pikapalaveriin ja tiukempaan kuriin, mutta viikon päästä asiat olivat taas ennallaan.
Vanhusten ja heidän omaistensa kohtaaminen on haastateltujen hoitajien mukaan osa-alue, johon hoitotyössä olisi kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota.
– Hoidettavan omaiselta saa arvokasta tietoa, mutta valitettavan usein heidät koetaan lisätaakaksi ja heitä luikitaan taukohuoneeseen karkuun.
Hoitajat eivät kannata hallituksen suunnitelmaa laskea hoitajien minimihenkilömitoitusta, mutta he muistuttavat, että työkulttuurissa on varaa tehostamisellekin.
– Ihan sama, miten hyvin tai huonosti laitosta johdetaan – kaikki lähtee viime kädessä hoitajasta itsestään. Kiirettä pystyisi purkamaan pelkillä toimintatapojen ja asenteiden korjaamisella.