JOENSUUN TIEDEPUISTO KUTSUU SUOMALAISIA YRITYKSIÄ PILOTOIMAAN KESTÄVÄN KEHITYKSEN RATKAISUJA JA TEKNOLOGIOITA
Pilotointiympäristönä on Tiedepuiston kiinteistömassa sekä päivittäin tiloissa liikkuvien ihmisten tarpeet
Joensuun Tiedepuistolla on Joensuun Länsikadulla yli 40 000 neliön kiinteistömassa. Tiloissa liikkuu päivittäin parisen tuhatta ihmistä. Tiedepuisto on alueellinen innovaatioympäristö, jolla on laajat verkostot myös yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin niin kotimaassa kuin maailmallakin. Nyt yrityksiä ja organisaatioita rohkaistaan hyödyntämään Joensuun Tiedepuiston innovaatiokampusta testausympäristönä. Pilotoitavat tuotteet ja palvelut voivat liittyä mihin tahansa Länsikadulla tapahtuvaan päivittäiseen toimintaan, jossa tavoitellaan kestävää kehitystä ja ympäristön parasta.
Joensuun Tiedepuisto noudattaa Green Science Park -toimintamallia. Käytännössä tämä tarkoittaa kestävän kehityksen ja ympäristövastuun huomioimista Tiedepuiston toiminnoissa ja palveluissa. Kyse on konkreettisesta jatkuvan parantamisen toimintatavasta liittyen esimerkiksi energiatehokkuuteen, liikkumiseen, kierrätykseen, turvallisuuteen ja ihmisten viihtymiseen.
– Joensuun Tiedepuiston on todellinen innovaatiokampus ja sellaisena monien mahdollisuuksien testausympäristö kestävän kehityksen ratkaisuille, toimintatavoille ja uudelle ajattelulle. Kannustamme yrityksiä pienistä suuriin ajattelemaan avarasti ja ennakkoluulottomasti. Emme halua suitsia tai rajata ennakolta pois mitään sellaista, joka soveltuu ympäristövastuulliseen toimintatapaan tai jolla voidaan parantaa ihmisen hyvinvointia kestävän kehityksen kautta, Joensuun Tiedepuisto Oy:n kehitysjohtaja Harri Välimäki taustoittaa.
Vihreiden lasien läpi
Joensuu puuskuttaa vihreän kasvun ja biotalouden valtakunnallisena veturina. Joensuun Tiedepuistolle Green Science Park -konsepti on yksi työkalu katsoa maailmaa vihreiden lasien läpi. Harri Välimäki muistuttaa, ettei kestävän kehityksen matkalta ole paluuta; kaikkia valintoja on tarkasteltava ympäristövastuullisesta näkökulmasta.
– Tavalla tai toisella hiilijalanjäljen pienentämisen vaade koskee meistä jokaista. Valinnat ovat usein päivittäisiä rutiineja kierrätyksestä jätteiden lajitteluun, energiatehokkuudesta liikkumisen ratkaisuihin ja digitalisaation hyödyntämiseen. Vihreä ajattelu on juurtunut arkeemme. Teemme monia asioita jo nyt hyvin, mutta haluamme tehdä vieläkin paremmin. Juuri tästä syystä tarvitsemme yrityskumppaneita, pilotointihankkeita, testausta ja mahdollisuuksia omaksua uutta.
Mahdollisuuksia on monia
Siivooja saa kännykkäänsä tekstiviestin, kun Tiedepuiston kangaspyyheannostelija tarvitsee täydennystä. Jäteastioiden anturit voivat viestiä digitaalisesti tyhjennystarpeesta. Kiinteistön sähkönkulutuksesta ja jätekertymistä tuottuu dataa, joka on monelle ympäristösertifioidulle Joensuun Tiedepuiston asiakkaalle välttämättömyys. Joensuun Tiedepuiston tilapalvelujen ja ympäristöasioiden kehityspäällikkö Hanne Huhmarsalo mainitsee muutamia muitakin esimerkkejä.
– Viime vuonna testasimme esimerkiksi sähköisiä liikkumavälineitä sähköpotkulaudoista sähköavusteisiin polkupyöriin. Testausmahdollisuus innosti monia, suosikkivälineitä eli sähköpotkulautoja hankittiin sittemmin yhteiskäyttöön.
Hanne Huhmarsalo ja Harri Välimäki kannustavat yrityksiä ottamaan ennakkoluulottomasti yhteyttä. Tulipa yhteydenotto mistä päin Suomea tahansa, minkä kokoisesta firmasta tahansa, Tiedepuiston monialaiset asiantuntijat tutkivat yhteistyöehdotukset perin pohjin.
– Uskomme siihen, että suomalaisilla yrityksillä on paljon sellaisia palvelu- ja tuoteinnovaatioita, joiden testaamiseen ja ratkaisujen toimivuuden todentamiseen tarvitaan hyvä pilotointiympäristö. Täällä Joensuun Länsikadulla sellainen on! Tarvittaessa tukea on tarjolla myös yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen, Joensuun Tiedepuiston tilapalvelujen ja ympäristöasioiden kehityspäällikkö Hanne Huhmarsalo muistuttaa.
Lisätiedot:
Joensuun Tiedepuisto Oy
Hanne Huhmarsalo
Intohimo syntyy, kun into ja himo, innokkuus ja vahva halu, kohtaavat. Sen voi jokainen löytää, mutta se vaatii uskallusta olla rehellinen siitä, mikä on itselle tärkeää. Intohimoiset ja luovat ihmiset ovat persoonallisuudeltaan usein täynnä ristiriitaisuuksia ja ääripäitä. Minna Marsh pohtiikin kirjassaan mm. Mahatma Gandhin taistelua vahvan seksuaalisuutensa kanssa, Michael Schumacherin tuskaa julkisuudesta, Einsteinin tanssia realismin ja mielikuvituksen välillä ja Tom of Finlandin elämää suljetun ja avoimen jännitteessä. Intohimo tarjoaa myös käytännön harjoituksia ja pohdittavaa omaa intohimoaan etsiville. Kirjan esipuheen on kirjoittanut professori Alf Rehn.
Minna Marsh on tehnyt mentaalivalmennusta kokopäiväisesti vuodesta 2007. Hän valmentaa mm. urheilijoita ja tekee paljon yritysvalmennusta, jossa suosittuja aihepiirejä ovat oivaltava stressinhallinta, itsetunnon ja ammatillisen minäkuvan kehittäminen sekä muutosprosessin eri vaiheet. Marsh on aiemmin julkaissut kirjat Mentaaliherätys! Opas henkiseen kuntoiluun (Gummerus 2015) ja Miksi maali ei synny? Henkistä kuntoa pelaajalle (Gummerus 2014).
_____________
Kotipizzan suurin omistaja Sentica Partners etsii ostajia suurelle Kotipizza-potille.
Sentica on antanut Carnegielle ja Pareto Securitiesille toimeksiannon selvittää Kotipizza-omistusten myymistä yhdessä tai useammassa vaiheessa.
Kotipizzan pörssiin toissa vuonna tuonut Sentica omistaa tällä hetkellä 63,3 prosenttia Kotipizzan osakkeista ja äänistä. Eilisellä päätöskurssilla laskettuna omistusosuuden arvo oli noin 43 miljoonaa euroa. Pääomasijoittaja Sentica hallinnoi yhteensä noin 300 miljoonan euron pääomia. Kotipizza on kertonut vahvoista kasvuluvuista. Sen osakekurssi on noussut viime vuoden aikana lähes 80 prosenttia.
_____________
Method Putkiston kehittäjän Marja Putkiston juuri ilmestynyt BODY UP – Hyvä ryhti ja liikkumisen vapaus (Gummerus) esittelee modernin ja dynaamisen tavan rakentaa keholle kannatus, joka kestää läpi elämän. Teos avaa uutta harjoittelu- ja ajattelumallia, joka auttaa ymmärtämään ryhdin, hyvinvoinnin ja terveyden yhteyden toisiinsa. BODY UP antaa myös konkreettiset ohjeet harjoitteluun.
Maailma teknologisoituu nopeasti ja vietämme yhä enemmän aikaa staattisissa asennoissa erilaisten laitteiden äärellä. Se surkastuttaa kehomme perusliikeketjuja ja ryhtiä. Marja Putkisto on kehittänyt modernin, luonnollista liikkumista tukevan harjoittelutekniikan, joka auttaa kumoamaan teknologian aiheuttamaa väsymystä ja kipuja.
Method Putkisto Body Up on keveä, resonoiva ja kehon syviä lihaksia aktivoiva harjoittelumuoto, joka suuntaa voimia ja linjaa kehon hyvään ryhtiin. Se kertoo, miksi ja miten syvemmät tulokset saavutetaan tietoisesti. Harjoitusmuoto on siis myös ajatusmalli, jolla voit rakentaa ryhdistäsi dynaamisen ja joustavan sekä uusia olemisesi tyyliä itsenäisesti. Tavoitteena on, että omassa kehossa on mukava olla ja olet vapaa liikkumaan läpi elämän. BODY UP sisältää runsaasti havainnollisia harjoitteita, joiden avulla jokainen voi parantaa omaa kokonaishyvinvointiaan.
”Olen aidosti huolissani siitä, että niin monilla suomalaisilla ja erityisesti nuorilla on ongelmia selän ja koko ryhdin kanssa. Kehitin Method Putkisto BODY UP -menetelmän, sillä se auttaa meitä ymmärtämään, tuntemaan ja tunnistamaan mitä tarvitsemme, jotta liikkumisemme ja tapamme kantaa kehoa saavuttaisi aivan uuden tietoisuuden tason. Hyvä ryhti kuvaa asentoa ja asennetta – sen muuttuessa koko elämä muuttuu”, kertoo Marja Putkisto, joka kirjan kirjoittamisen lisäksi on kouluttanut kymmeniä MP-ohjaajiaan uuden BODY UP -menetelmän käyttäjiksi. Kevään aikana kirjan opit siirretään käytäntöön: Marja Putkisto ohjaa BODY UP -harjoittelua Method Putkisto Studioilla läpi Suomen.
Marja Putkisto on kehonhallinnan uranuurtaja ja asiantuntija, kouluttaja, tuottaja, kirjailija. Hänen luomansa kansainvälisesti tunnustettu kehonhallintabrändi Method Putkisto on tapa ajatella kehonhuoltoa ja -hallintaa koko elämän perustana. Putkisto toimii Method Putkisto Finland Oy:n ja MP Instituutin johtajana ja kouluttajana Suomessa ja Iso-Britanniassa sekä koko brändin luovana voimana.